7+1 tipp a rettegett vendéglista összeállításához
2017. június 19. írta: AbZaAniko

7+1 tipp a rettegett vendéglista összeállításához

...avagy hogyan ne boruljatok ki már az elején?

Az esküvő tervezési fázisának egyik legfontosabb és legingatagabb pillére a vendéglista.
Hiszen amíg nincs egy körülbelüli számotok a vendégekre vonatkozóan, nem tudtok helyszínt foglalni, mivel mindenhol az az első felmerülő kérdés, hogy hány fős lesz az esküvő.
Íme, ehhez egy kis segítség :)

fingers-note-report-journalist-filling_1150-1044.jpg

  1. Ebben a témakörben számos konfliktusforrás megbújhat, így rögtön az elején el is árulom a vágyott békesség titkát: az lesz a legjobb, ha – bármilyen furcsán is hangzik, - semmilyen illemet/etikett-szerinti szabályokat/szokásokat/család-barátok részéről sugallt elvárásokat nem kezeltek tényként. Mindenkivel értessétek meg a környezetetekben, hogy a TI legszebb napotokra készültök, így lehetőség szerint ne szóljanak bele a meghívottak listájába (se). Főleg nincs helye semmilyen „kérésnek” abban az esetben, ha ti ketten fizetitek az esküvőt - gondolom, ez nem szorul magyarázatra. Ha a boltban vásárolsz édesanyáddal/barátnőddel/unokatesóddal/anyósoddal/ akárkivel, te sem mondod neki, hogy „A kedvemért még ezt a 3 felsőt vedd már meg magadnak!”.

  2. Üljetek le a pároddal (kizárólag ketten!), és határozzátok meg, hogy körülbelül hány fős lagzi az, amin még nem érzitek magatokat kellemetlenül a túl kevés/túl sok vendég miatt, illetve hány fő ellátását bírjátok anyagilag (a korábban kiszemelt helyszínektől bekért árajánlatok alapján tudtok egy nagyjábóli összeget kalkulálni). Ezt a számot úgy lőjétek be, hogy pl.: 30 alatt, 50 körül, 70-80 között, 100-120, 150-180 (határ a csillagos ég), a lényeg az, hogy először nem egy konkrét számra, csak egy behatárolásra van szükség.

  3. Ezután mindketten írjatok külön-külön egy listát a saját családotokra, barátaitokra vonatkozóan. Egyébként ha valaki első körben nem jut eszedbe, az sokat elárul… akik igazán fontosak, azokat már első alkalommal felírod. Ha kettőtök listája együtt véve túl sok a korábban megbeszélt számhoz képest, akkor jön a neheze: néhányak nevét ki kell húzni. Megfontolandó ötlet, hogy a kihúzott neveket tartalmazó külön kis listátokon szereplő személyek abban az esetben kapjanak meghívót, ha valaki a fix meghívottak közül visszamondja (nyilván ezt a plusz lista ne legyen publikus).wedding-elements-over-the-table_1101-179.jpg

  4. Számos esetben a szülők ragaszkodnak 1-2 olyan rokonhoz/baráthoz, akik nektek eszetekbe sem jutottak volna. Erre van egy kompromisszumos megoldásom az ajtócsapkodós, tányértörős vita alternatívája helyett: fizessék ki ők a rájuk eső költségeket, hiszen ők szeretnék, hogy ott legyenek, nem ti. Bár én ezt sem támogatom, hiszen ez nem egy szombat esti buli, hanem a ti legszebb napotok, aminek nem biztos, hogy emel a fényén az általatok elfeledett Jenci bácsi…

  5. Gyakran felmerülő kérdés, hogy meg kell-e hívni azokat, akik korábban meghívtak a saját esküvőjükre. Az illem szerint természetesen igen. Gyakorlatban azonban nem, nem muszáj. Eleve ha olyan kérdést látok esküvővel kapcsolatban, amiben szerepel a „kell” szócska, már tudom, hogy vissza KELL fognom magam. A ti esküvőtökön semmi nem kötelező. Ezt véssétek az eszetekbe az egész szervezési fázis alatt! Visszatérve a jelen pontban felvetett kérdéshez: ha az esküvőjük óta lazult, megszakadt, ne adj’ Isten megromlott a kapcsolatotok, értelemszerűen nem „kell” őket meghívni holmi kőbe vésett szabály miatt.laptop-office-people-work-angry_1150-1696.jpg

  6. Kínos helyzetet okozhat egy családiasabb, 50 körüli létszám esetében, hogy a barátnőd „élete szerelme”, akivel 2 hete alkot egy párt (és gyaníthatóan a menyasszonyi csokor elkapása sem fogja kettejük kapcsolatát hosszú távúvá varázsolni), vagy kissé Don Juan-beállítottságú unokatesód legújabb trófeája részesüljenek-e abban a megtiszteltetésben, hogy ott legyenek életetek legszebb, legboldogabb, legmeghittebb napján. Persze, kellemetlen úgy átadni a meghívót, hogy „Bocs, egyedül gyere, mert nem gondolom, hogy az esküvőnket követő 1 hónapban még együtt lesztek…”. De ha abszolút nem tudjátok belepasszírozni ezt a kósza „plusz néhány” főt, akkor nincs mit tenni… Nektek evidens, hogy a tőletek legtávolabb állók közül fogtok kihúzni pár személyt. Jelzem, egy igazán jó barátnő meg fogja érteni a problémát- tapasztalatból mondom, hiszen mi a meghívó átadásakor felvázoltuk a fenti gondolatsort és hogy csak neki szól a meghívás, és maximálisan egyetértett velünk. (Egyébként mire eljött az esküvőnk napja, már nem is voltak együtt.) Ha viszont az eredetileg meghívni tervezett személy már évek óta együtt él a párjával, eljegyezték egymást, vagy házasok, és ti mégis egyedül hívjátok, ne lepődjetek meg, ha nem fog menni.

  7. Ha nagyobb családot hívtok, a meghívó borítékjára írjátok fel, hogy kik a meghívottak, ha el akarjátok kerülni, hogy a 15-16 éves kis kamasz a nagy napon betoppan a szerelmével, akit akkor láttok először- és feltehetőleg utoljára. Ha valaki gyerek-mentes esküvőt szeretne, szintén így tudja finoman közölni, hogy nem kívánatos személyek a kicsik a Nagy Napon, viszont ez esetben szóban is erősítse meg a kérését, mert egy szülő számára alapvető, hogy viszi magával a gyerkőcöt.

   +1. Amiről még nem esett szó: a csak a szertartás(ok)ra meghívottak.
Egy normális felfogású ember ezt nem úgy fogja értelmezni, hogy „mi nem vagyunk elég jók ahhoz, hogy a vacsorára is meghívjanak minket”, hanem úgy, hogy „együtt örülhetünk velük a ceremóniákon”. Ide szokás sorolni a távolabbi rokonokat, nem túl közeli ismerősöket, munkatársakat, szomszédokat. Amikor a násznép megindul a vacsora helyszínére, a ceremóniamester/vőfély mondjon pár kedves szót ezekhez a vendégekhez és ezen a ponton kerüljön sor arra, hogy tőlük elköszöntök, esetleg kaphatnak abból a köszönetajándékból, amit majd a többi vendég is megkap.

background-for-valentine-with-paper-texture_1048-4729.jpg

A vendéglista gondos összeállítása az esküvőtök alapvető oszlopát képezi, így szánjatok időt arra, hogy átbeszélitek a lehetőségeket. A központi kérdés ez legyen:

"Boldogok leszünk attól, hogy ott lesz velünk azon a napon, amire örökké emlékezni fogunk?"

Ha gondolkodás nélkül igen a válaszotok, mehet a meghívottak közé, ha nem, akkor pedig illem/elvárások ide-vagy oda, nyugodt szívvel húzzátok ki a felsorolásból!

Képek: freepik

A bejegyzés trackback címe:

http://alegszebbnapunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5412598441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.